söndag, december 07, 2008

Konsumtionshysterin...

...pratas det om på en del av bloggarna jag läser. Det finns alltid en spricka mellan teori och praktik och den kan vara lätt att falla i. Själv försöker jag leva ett liv utan bil, vilket borde vara en enkel självklarhet eftersom jag ändå bor i Norges största stad. Men det är inte okomplicerat att ta sig hem från jobbet när man slutar halv elva några kvällar i veckan och egentligen bara har missat bussen om man inte lyckas smita lite tidigare. Går man från jobbet när man ska tar resan hem plötsligt längre tid. Med bilen är jag hemma kvart i elva. Tar jag kollektivtrafiken enligt konstens regler är jag hemma halv tolv. Om bussen är försenad och jag missar bytet i Smedstad, får jag egentligen inte ta taxi på Kollektivtrafikens bekostnad eftersom tiden för bytet understiger fem minuter. Trots att det är den resan inklusive byte som Kollektivtrafiken själv rekommenderar. Nåväl. Bussarna är av och till sena. Så är det. Har själv kört så många turer som vart försenade. Som trafikledare ställt in turer p g a brist på fungerande fordon och andra ting. Missar jag bytet på min buss är jag inte hemma förrän midnatt. Sån cirka fem kvarter senare än med bilen. Jag klagar inte, men konstaterar att jag förstår dem som väljer att slösa på miljön.
Den största poängen ligger väl i insikten. Det är lite som att vara förälskad och kär. Vilja leva samman med någon. Du måste stå ut med en del saker om det ska fungera. Annars går det inte så bra. Vill vi ha en miljö som vi med stolthet kan lämna över till barnbarnen så får vi helt enkelt se till att skärpa oss i vardagen. Få relationen till vår jord att fungera. Ett steg i taget!

¡Basta ya!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Kenneth! Så kul att du skrev till mig på den där klassajten! Så du har flyttat till Norge. Nu har hela Beckisområdet blivit bebyggt. Tror inte du skulle känna dig hemma där, men fint blir det. Tänker på hur du fotograferade området där. Har du kvar bilderna?

Kram Cilla