tisdag, april 28, 2009

Tillit...

...till samtidens kompetens, som den i ett historiskt perspektiv absolut största, är monumental. Vart du än kommer så menar man att en eller annan sak eller förhållningssätt är senaste nytt. Det som gäller. Allt gammalt är effektivt paketerat som historia och därmed till för dem som sysslar med just historia. I stort sett börjar det betraktas som olagligt att vilja ta historiska ting eller förhållningssätt i bruk.

M och jag var på kurs i lördags. En knapp heldag med massa subversiv information. D v s subversiv i den bemärkelsen att stora delar av läkarvetenskapen sätter kaffet i vrångstrupen var gång man tar upp ämnet.

Kvinnor måste inte föda på rygg. "Alla" gör det. Och om du har en annan åsikt anses du vara släkt med de värsta av kultursnobbarna inom "föda barn-genren".

Kvinnor måste inte använda "kemiska stridsmedel" för att minska smärtan vid födseln. Men om du inte stillar smärtan är du "bättre" än dina medsystrar. Fy! Fy!

Kvinnor kan föda sina barn i hemmet så sent som idag 2009. Och gör du det är du ansvarslös!

Känner att jag blev både lycklig och en smula irriterad av kursen.

Lycklig av att höra värderingar som känns naturliga för mig. Tankar om att människor ÄR kompetenta varelser. Att varje kvinna har ett eget recept på hur hennes födsel ska vara för att fungera så bra som möjligt. Att trygghet och de psykologiska aspekterna är minst åttio procent av arbetet under födseln. Att mannen mycket väl kan vara en av de viktigaste människorna runt kvinnan både under och efter födseln.

Irritation över att man ständigt måste kämpa för att tvätta sig ren från samhällets kloning av tankar och åsikter. Den jävliga konsumismen som ska frälsa världen. Och jag klarar inte av att stå emot. Vi klara inte av att stå emot. Vi tappar kapaciteten i att våga ifrågasätta omvärldens värderingar.

MEN vi resor oss upp. Fågel Fenix regerar och vi följer efter. Det är vår graviditet. Det är vårt barn. Och vi börjar sakta men säkert vakna till liv!

3 kommentarer:

chhampus sa...

mycket fint inlägg. Kvalitativt.

K sa...

Tar gärna emot hjälp, smärtlindring och all information om vad som är tillgängliga resurser. Men låt oss välja själva i detta nya millenium.

Fotograf Mats Lindfors sa...

Precis. Bra. Bra. Bra.