söndag, februari 28, 2010

Söndag...

...morgon. Vaknar många gånger under natten. KALLT på rummet. Ligger med dubbla ylleställ och mössa. Första gången vi ser den amerikanska solen. Gårdagen var ganska slow. Jag hade ont i halsen och anande feberkänslor. Åkte ner till en loppis på Chelsea. Inte många bord pga snön. Hittade en lampa dock. Ville ha den. Funderar på hur åbäket ska komma med på flyget... Tog lampan under armen och började gå mot Harlem. Hoppade på en buss som vi trodde skulle ta oss hem. Icke. Den förflyttade oss över bron till Queens. Efter en utskällning från busschauffören för att jag inte lyssnade och förstod hans kulsputeamerikanska variant av språket kom vi oss av vid ett rödljus precis vid uppgången till tågen. Snack om Dr Jekyll & Mr Hyde. Inne i metron öppnas dörren till vagnen bredvid plötsligt. Har skett ganska ofta när vi har varit här. Nästan alltid tiggare som går genom vagnarna. Denna gång också. Bortsett från att han inte hade några ben. Allting slutade under höften. Stor plåtburk som skramlade och hotfullt stöttes mot golvet i en uppmaning att lägga pengarna där. Våra pengar. Hans överlevnad.

Väl hemma stärkte vi oss med te, tortilla och färskost. Svårt att smälta intrycken från denna degel av individualism och sociokulturella former. Någonstans får man stoppa det på sig och ta det med till vidare bearbetning.

Vidare mot Bronx. Namne eller rättar sagt givare av namn till kvarteren i Råcksta jag än gång bodde i. Tog bussen hela vägen. Ungefär en timme senare stannade bussen vid Fordham. Köpte solglasögon av en kines. Två par för säkerhets skull. Kanske dyker den upp en eller annan gång. Solen alltså. Åt dyrt och fett på en äktamerikansk sylta med guldstjärnor. Inne på Best Buy och blev deprimerad av hur billig min dator var. Satte oss på bussen hem. Fyra timmars Bronxresa senare kunde vi konstatera att den sociala kulturen i de färgade kvarteren är påtaglig. Vi gringos har lite svårare att hugga in och hjälpa varandra. Uttrycka våra åsikter. Vara med och göra det offentliga utrymmet till vårt vardagsrum.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Super fete bilder! NY... Det må ha vaert litt av en opplevelse. Xtra spesielt med snoevaer!
Halvor:)

K sa...

Tack mannen!

Ska vi ta ett marathon där 2011?